Nyheter

”Bussig rådgivning” om digitalisering
8 januari, 2020

Veckan före jul träffade DigiBy-projektet Regionbibliotekets IT-pedagog, Marina Eklund, för att prata om hur vi tillsammans skulle kunna utveckla länets bokbussar till ”rullande DigidelCentra”.
 
På ett DigidelCenter kan man få hjälp med sina digitala frågor, prova teknik och ta del av aktiviteter för att öka sin digitala kompetens. Ett DigidelCenter ska vara lättillgängligt och placerat på bemannade platser med goda öppettider i en kommun. En sådan plats kan till exempel vara ett bibliotek, medborgarkontor, eller varför inte en bokbuss. 

På länets vägar rullar idag sju bokbussar och DigiBy undersöker nu möjligheterna för att man förutom att låna böcker även ska kunna få hjälp med ett basutbud av tjänster för digital rådgivning. DigiBy planerar under januari att träffa personalen på bokbussen i Piteå för att ta reda på 
förutsättningarna för att ”rulla ut” en pilot i Piteå. Meningen är sedan att successivt utveckla tjänsterna till att gälla samtliga bokbussar i länet.

Landsbygdkonferens i Moskosel
30 november, 2019

Den 30 november ägde en landsbygdskonferense rum i Moskosel, Arvidsjaur. På konferensen presenterade Johanna Lindberg från Luleå tekniska universitet Smarta hållbara byar projektet DigiBy. Övriga punkter på agendan var Moskosels framtid ek. förening som berättade om deras utvecklingsresa, kommunalrådet Sara Lundberg pratade om vad som händer i regionen och det var även en redovisning av projekten Kommun i utveckling samt Hela Sverige ska leva.

Första informationsskärmarna på plats
15 november, 2019

Bland DigiBys pilottester ingår att testa en lösning med informationsskärmar för att enkelt kunna distribuera information från projektet, byarna och kommuner. Just nu startar vi upp de första skärmarna och först ut på banan var Soutujärvibygdens butik. Affären är ett nav för bygden med matvaror, post, apotek, diesel och bensin, utlämningsställe för systembolaget samt ombud för Svenska Spel och bussgods.

På bilden ser vi Barbara Willen, ordförande i den ekonomiska föreningen ”Soutujärvibygden i utveckling” och Ann-Sofie Malmefjäll, landsbygdsutvecklare i Gällivare kommun.

Andra informationsskärmen på plats - nu i Morjärv
15 november, 2019

Segern för Soutujärvibygden att ha den första informationsskärmen på plats var hårfin! Redan samma dag så driftsattes informationsskärmen i Morjärv med hjälp av Lars Bergström, ordförande för Hela Sverige ska leva Norrbotten.

Projektmöte i Gällivare
6 november, 2019

Nedan finns presentationerna från dagen att ladda ner. 
 

Anropstrafik i Finland
 27 juni, 2019

I Finland testas beställande av anropstrafik via en mobilapp. Försöket med att erbjuda beställd, intern kollektivtrafik inleddes som ett treårigt EU-projekt hösten 1998. I dag är Vippari-servicen, så kallad anropsbaserad kollektivtrafik som invånare kan beställa för att ta sig exempelvis hemifrån till skolan eller butiken, en permanent serviceform. Det finns nu fem bussar som vid behov trafikerar i tätt bebyggda områden inom stadens gränser, vardagar klockan 7-17. Servicen är öppen för alla som behöver skjuts inom trafikeringsområden. 

Läs mer i dokumentet nedan:

DigiBy på Facebook
16 september, 2019

Nu har DigiBy en egen sida på Facebook. Gå in och följ sidan för att vara säker på att alltid få den senaste informationen om projektet! Sök på "DigiBy norrbotten" på Facebook för att komma till sidan.

Coops ny lösning för butiker och knutpunkter
 4 april, 2019

Fördelarna med kylda e-handelsskåp är att de kan placeras överallt där elektricitet finns. Det kan vara på parkeringen, i villaområden eller vid samlingspunkter.

Läs mer här

Presentation av projektet på Morgonrock
10 maj, 2019


Arne Gylling, Luleå tekniska universitet
Johanna Lindberg, Region Norrbotten
Staffan Lundberg, Region Norrbotten 

Se videon och läs mer här

Presentation av projektet på AI Innovation Hub Day
 10 april, 2019

 Anna Ståhlbröst, Luleå tekniska universitet
 

Pilotprojekt för bättre service i norrbottniska byar
 1 april, 2019

Hur kan digitala lösningar bidra till bättre service för invånare och företag på landsbygden? I pilotprojektet ”Smarta hållbara byar” ska Luleå tekniska universitet och Region Norrbotten ta hjälp av boende i byar i tolv kommuner i Norrbotten för att utveckla och förbättra samhällsservicen. 

Läs mer här

Presentation av Förstudien Smarta Hållbara Byar
– hur binder man ihop länets alla satsningar?

29 November, 2018


 Johanna Lindberg, Region Norrbotten
Mari Runardotter, Luleå tekniska universitet

Digitala servicepunkter ska etableras i Norrbotten
 1 april, 2019

I projektet ”Smarta hållbara byar-pilottester” ska Luleå tekniska universitet och Region Norrbotten ta hjälp av boende i tolv kommuner i Norrbotten för att förbättra samhällsservicen för invånare och företag på landsbygden. Fokus ligger på digitala lösningar.

Läs mer härFrån sociala medier