Piloter

Just nu jobbar vi med följande piloter:

Mötesplats
Vi utvärderar en lösning för att enkelt kunna distribuera information från projektet, byar, kommuner m.fl. till varandra. Detta inkluderar en stor datorskärm med tillhörande utrustning. Vi har nu monterat tre skärmar (Soutujärvi, Morjärv, Kalix) och planerar nu för ytterligare två installationer (Niemisel och Gunnarsbyn). 
 

Digital butik
Tillsammans med butiken i Soutujärvi undersöker vi en lösning med både elektroniskt lås och digital betalning som medför att man även kan handla utanför ordinarie öppettider.


Digitala utlämningsboxar
För att erbjuda möjligheter för utlämning av paket/varor utanför butikernas ordinarie öppettider så planerar vi en pilot för utlämningsboxar med kodlås som man kan öppna dygnet runt.

IT-Buss
Detta är ett samarbete med Biblioteket kring att tillhandahålla IT-stöd via bokbussarna. Piteå blir först ut med att inkludera IT-stöd/rådgivning i sin ordinarie bokbussverksamhet. Här arbetar vi nu aktivt för att ta fram ett basutbud av tjänster och vi hoppas komma igång under maj månad. Vi har även en dialog med Haparanda om ett liknande upplägg.

Samordnade transporter
Här för vi dialog med några projekt och planerar att med dem senare i projektet göra gemensamma tester. Arbetet fortsätter för fullt med Predictive Movement som syftar till att etablera en konkurrensneutral digital plattform för samordnade paket-, brev- och persontransporter på glesbygden. Läs mer om projektet Predictive Movement här: https://www.ltu.se/centres/cdt/Projekt/Pagaende-projekt/Predictive-Movement-1.194299 

Digital tidning
Detta är ett samarbeta med Norrbotten Media med att ersätta papperstidningen med digital variant. Inom DigiBy studerar vi här speciellt hur den digitala lösningen påverkar oss och vilka lärdomar man kan dra av detta. På grund av internt förändringsarbete inom Norrbottensmedia så har vi just nu pausat denna pilot. Vi hoppas dock fortsätta arbetet så snart som möjligt.
Några av piloterna sker i samarbeten med andra parter.